čtvrtek, srpna 31, 2006

Odvážné spojení historie a moderního designu

Pod názvem Petrov - klíč k živé historii otevřelo brněnské biskupství dům, který má být a zatím bezpochyby je čerstvým vánkem do občas zbytečně zatuchlých představ, jak prezentovat církev a křesťanství vůbec.

Informační kontaktní centrum Petrov stojí v Brně vedle katedrály svatých Petra a Pavla a nabízí kvalitní informační servis pro turisty i Brňáky včetně audioprůvodců po celém petrovském návrší, množství tištěných materiálů, případně touch-screenů zvoucích na pozoruhodná místa celé diecéze s propojením na web biskupství. Dál je to salon jen tak pro posezení, počtení v nabízených časopisech a knihách, brouzdání po internetu. Výjimečnou je expozice Vita Christi, dá se říct muzeum sakrálního umění, ovšem bez popisek například o materiálu exponátů, nýbrž s uvedením do souvislostí do Kristova života. Stylově, vkusně, svižně, čistě, bez levné vtíravé jakoevangelizace. Staré vesměs gotické exponáty v komorních prostorách, mezi nimiž procházíte a můžete se jich téměř dotknout, v propojení s moderním uměním. Na úpravě domu se podíleli renomovaní architekti. Podařilo se jim propojit staré prvky domu ze 13.-16. století s moderním designem, kde je cítit, že se zbytečně nešetřilo na materiálech. Staré dřevěné schody, barokní štuky a sochy andělů, podsvícené schody z černé oceli, skleněné hranoly, odvážná výmalba. Dům výrazně pracuje se světlem.

Centrum se ovšem nechce zakuklit do svých čtyř zdí. Jeho ambice jsou veliké. Některé aktivity se už realizují, jiné připravují. Z těch prvních je to pořádání obdobných akcí, jako níže zmíněná pouť v Klentnici, nebo výroba série krátkých filmových dokumentů, respektive audiovizuálních klipů o sakrálních památkách diecéze, duchovních dějinách kraje, v celcích Doba řádů a měst, Barokní kraj, Santini a podobně. Z těch druhých jde například o chystané Noci brněnských kostelů, s prostorem pro meditaci, s koncerty, divadly, výstavami. Další se vyvíjí ze slibné spolupráce s městem Brnem například v objektu staré vodárny nebo přilehlých Denisových sadech.

Dosavadní projekty centra se financují z grantů EU, Ministerstva kultury a Jihomoravského kraje.

Nahlédnout do domu můžete na těchto dvou odkazech:
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/27.08.2006/1098528273-krestansky-magazin/24296.html
http://www.biskupstvi.cz/petrov/

0 Comments:

Okomentovat

<< Home