pátek, května 05, 2006

Svatý Jiří ve stylu comedie del arte

Na první pohled poněkud netradiční pouť proběhla v neděli 30. dubna na Pálavě.
Pro neznalce: menší, ale výrazný masív s dvěma zříceninami hradů, na jižní Moravě, nedaleko Mikulova a hranic s Dolním Rakouskem.
Tedy, záleží na tom, jak daleko (geograficky i chronologicky) ta tradice sahá, protože všechno, čeho byli účastníci svědky, k poutím svým způsobem patří a rozhodně patřilo.

Poutním vrcholem se bezpochyby stalo slavení mše na louce pod zbytky Sirotčího hradu, ale k vidění toho bylo mnohem víc. Třeba sedm soch svatých, nikoliv z kamene, dřeva, či sádry, nýbrž z masa a kostí. Otáčející se a občas mrkající sochy představovaly svaté Floriána, Barboru, Kateřinu Alexandrijskou, Rocha se psem, Františka Xaverského, Panu Marii Immaculatu a pochopitelně rytířského Jiřího. V odění a pózách těch soch neživých z okolního kraje, nejvíc z Valtic. Další neobvyklostí byla mile jarmareční atmosféra s kapelou, žongléry a provazochodkyní, nebo výtvarné a keramické dílny. No a.. kterak svatý Jiří zvítězil nad drakem i Turkem.

Na akci se podílelo Studio Dům a Malé divadlo kjógenu.

Pršelo. Pršelo strašně, dlouho a vytrvale. I přesto, že deště se prý obvykle Pálavě vyhýbají. Tentokrát šlo ovšem o déšť celoevropský, takřka globální, kterému se fakt vyhnout nedalo. Přesto byla pouť působivá, ojedinělá, obohacující. Už proto by byla škoda, aby zahynula. Kvůli tak marginálním věcem, jako je déšť.

3 Comments:

Blogger Ondřej Krajtl said...

Fotky vypadaji na peknou veselici, ale nepodarilo se mi rozjet video, je-li tam jake... Nebo jde jen o screenshoty?

1:37 dop.  
Blogger Jan Hanák said...

Mně se zase nepodařilo z natočeného materiálu uložit obrázky jako jpg nebo něco takového, takže jsou sice jakoby movie, ale vždycky jen jedno okno. Prohlašuju je za fotky. Nepokoušej se je rozjet. Ale docela rád bych tady vyvěsil video. Už se mi ho celkem jednoduše podařilo sem dostat (přes Picasa), ale ukazovalo se stabilně jen první okno a video se rozjet nechtělo. Pomůžeš?

3:48 odp.  
Blogger Ondřej Krajtl said...

nepomůžu... s videem jsem to ještě nedělal :-(

1:29 dop.  

Okomentovat

<< Home